Ingen matlagning utan köksredskap – så sant som det är sagt! Se till att investera i högkvalitativa sådana så du kan ha stor nytta och glädje av dem under lång tid framöver.

Gjutjärn

Stekpanna är något som vi använder i princip dagligen. Satsa gärna på ett kvalitetsmärke, så som stekpannor från exempelvis Morsø eller Home by Tareq Taylor. Den sistnämnda är en serie av långvariga produkter som är gjorda av återvunnet material. Utbudet av stekpannor är stort och du lär garanterat hitta en som passar din smak och dina behov. Holm är ett exempel på en gjutjärnsstekpanna som passar alla värmehällar, även induktionshällar.

Olika material – olika fördelar

Det finns en del att tänka på när du ska välja stekpanna, som till exempel hur tjock botten du vill ha. En tjockare botten gör så att värmen håller bättre, samtidigt som den sprider värmen jämnare. Väl värt att nämna är även att en stekpanna med tjockare botten håller längre. Priset är dock lite högre på en stekpanna som har en tjockare botten. Men, å andra sidan – det är en god investering i och med den långa hållbarheten. Väljer du en med tunnare botten får du en stekpanna som är mer lätthanterlig då den inte är så tung.

Fundera även över om du vill ha en stekpanna i gjutjärn, rostfritt stål eller i aluminium. Gjutjärn är ett oerhört hållbart material och värmen sprids jämnt i pannan. De släpper även lite järn under tillagningen, vilket kan göra exempelvis köttet lite godare. Rostfritt stål är även det väldigt hållbart. Till skillnad från gjutjärnet är det mer lätthanterligt då det inte har samma tyngd. Nackdelen kan vara att det är lite svårare att få till en bra stekning i en stekpanna i rostfritt stål. Men som bekant ger övning färdighet! Slutligen kommer vi då till stekpannor i aluminium som är lätta att hantera och dessutom billiga.