När du ska njuta av ett glas vin, så är det rätt så viktigt att välja rätt glas för det vin du ska dricka. När man talar om vin, så handlar en hel del om doften och om smaken. För att vinet ska få komma till sin rätt, så gäller det att använda ett målsenligt glas. Du kan dock klara dig långt på att ha ett glas för rött, ett för vitt och ett för champagne /mousserande vin. På https://www.wineandbarrels.se/ hittar du vinglas samt andra bra tillbehör för vin.

Bra att tänka på vid val av vinglas

Det finns några bra tips att tänka på då du ska köpa glas. Det är bra att satsa på tunt, ofärgat glas, som har en rejäl kupa. Det för att doften ska få rätt utrymme. Se även till att välja en lagom lång stjälk, alltså handtag på glaset. Det för att ditt vin inte ska bli uppvärmt av din hand då du håller i det. Glaset behöver även ha en stadig fot, så att det inte välter allt för lätt.

Olika typer av vinglas

Det finns som sagt flera typer av vinglas. Ett rödvinsglas är just för rött vin. Dessa finns i olika storlekar. Välj gärna ett något större glas, med bred öppning. Vinet får då bra med syre som gör att smaken utvecklas. För att doften ska stanna kvar är det fördel om glaset är tulpanformat.

För det vita vinet bör du välja ett vitvinsglas. Det har ofta samma form som ett rödvinsglas, men är mindre. Vitt vin serveras svalt och hinner inte bli varmt i ett mindre glas. Detta glas går även använda för rosé.

Champagne bör drickas ur champagneglas. Idag är den så kallade flöjt-modellen vanligast. Det är långa smala glas där gott om bubblor får plats. Det var förr vanligt med champagneglas i coupemodell, som ofta användes för att bygga pyramid där man fyllde på ovanifrån så att det rann ner i alla glas.