Du kanske har bestämt dig för att skaffa ett kreditkort? Idag finns det grymt många olika varianter av kreditkort, så jämför kreditkort mot varandra, innan du ansöker. Det många gör fel med idag är att de ansöker på flera ställen. Det utan ens att kolla upp vad för förmåner, avgifter eller annat som korten har att erbjuda. De stirrar sig istället blinda på vad man kan få i kredit. Dock är det en stor nackdel att söka hos flera aktörer samtidigt. För varje ansökan du skickar in, så görs en kreditupplysning och det via UC. Allt för många sådana förfrågningar sänker din kreditvärdighet. Dessutom så ligger en förfrågan kvar i 12 månader.

Du bör innan du ansöker ta reda på vad det är du vill ha ut av ett kreditkort, sedan jämföra olika kortutgivare mot varandra. Därefter kan du göra en ansökan hos den aktör som passar dig bäst.

Vilket kreditkort passar dig?

Om du tänker efter lite, var och vad handlar du mest idag? Du kanske ofta shoppar kläder, både i butik och på nätet, eller så är du ofta ute och reser. Du bör skaffa ett kreditkort som ger dig förmåner och rabatter på det du ändå vanligtvis köper med ditt vanliga bankkort. Bland vanliga kreditkort idag finns bland annat dessa:

  • Bensinkort
  • Resekort
  • Matkort
  • Shoppingkort
  • Bonuskort

En del kreditkort kan ha flera förmåner samlade i ett och samma kort, men det vanligaste är att det är uppdelat i dessa kategorier. Det hörs lite på namnet vad för kort som är bra till vad.

Bensinkort, det passar dig som kör mycket bil och därmed har behov att tanka mycket. Detta kreditkort ger ofta bra rabatter just vid tankning eller då du handlar på en bensinstation.

Du som reser mycket, utomland, du har troligen mest nytta av ett resekort. Ofta är det poäng då du köper resan med kreditkortet, samt även avbeställningsskydd och extra reseförsäkringar med mera. Ett resekort kan hjälpa dig att spara bonuspoäng och pengar för en upplevelse i framtiden.

Matkort är ofta de kreditkort som återfinns hos stora mataffärer så som ICA, Hemköp, Coop och så vidare. Du kan då ofta få rabatter och även samla poäng.

Shoppingkort eller bonuskort som det även kallas ibland, är ofta kopplade just till shopping i olika affärer.

Du bör alltså se till att ansöka om ett kreditkort som matchar dina egna köpvanor. Se bara till att inte handla för mer än vad du sedan klarar av att betala tillbaka. Det är ju ändå en form av lån det med.

Se till att jämföra olika saker

Det är inte bara vad du får för förmåner som du bör jämföra. Det är även bra att kolla upp vad det är för olika regler och villkor. En del kreditkort har höga räntor om du väljer att delbetala, andra inte. En del har årsavgift, som kopplar på exklusiva förmåner, medan andra erbjuder ”gratis” kreditkort, alltså att det är utan avgift alls. Sedan är det ju så att olika kort kan ha andra avgifter, så som uttagsavgift, valutapåslag med mera. Ränta är även det något som alltid tillkommer. Denna kan variera en hel del så väl som att antalet räntefria dagar även de kan skilja sig åt.

För att få en bra hjälp på vägen med att jämföra kreditkort, så kan du välja att kika in hos den bra jämförelsesajten hittakreditkortet.se.