De flesta av oss här uppe i norr kan inte få nog av solen när den börjar kika fram på vårkanten. Trots det så finns det faktiskt tillfällen då vi önskar att solen inte bländar. Exempelvis när vi ska äta eller när den gör så att barnen inte kan somna under ljusa sommarnätter. Vi vill heller inte att grannarna ska kunna kika in genom fönstrena dygnet runt. Det här är bara några anledningar till att vi gärna sätter upp gardiner i fönstrena.

 

Tänk både på funktion och hälsan

Det finns emellertid en viktig hälsoaspekt som vi ska tänka på när vi väljer vilka gardiner som ska pryda våra hem. Det är viktigt att gardinerna skyddar mot solen så att den inte stör oss genom att skina rakt in igenom våra fönster. Ska gardinerna vara fördragna största delen av dygnets ljusa timmar, så är det inte nödvändigtvis en fördel att välja en gardin som stänger ljuset helt ute. Gardiner som stänger ljuset ute mörklägger nämligen rummet och det kan ha negativa konsekvenser för vår hälsa. Vi människor behöver ljus för att fungera optimalt och det är viktigt för vårt välbefinnande, humör, motivation och koncentration. Därmed inte sagt att du inte ska välja en mörkläggningsgardin eftersom det naturligtvis beror på syftet med gardinen i de olika rummen.

 

Vinkla och anpassa

En typ av gardin som skyddar mot solen utan att stänga den ute helt är lamellgardiner. Lameller kan justeras och vinklas allt eftersom solen rör sig över himlen under dagen. De avskärmar effektivt utan att mörklägga rummet. Dessutom är de stilrena och samtidigt praktiska och de passar i stort sett i alla rum. Har du väldigt stora fönstret eller stora fönsterpartier är denna modell en väldigt bra lösning. Speciellt med tanke på det klassiska uttrycket och att det så effektivt går att vinkla ljuset.