Det kan låta hur konstigt som helst om man säger att en bra strategi för att spara pengar är att låna pengar men att låna för att spara är faktiskt en mycket gammal strategi som går ut på det som kallas för multiplikatoreffekten.

Idén går ut på att du är en god investerare och att din portfölj av värdepapper därför växer snabbare än – med högre procent – än vad ett lån kostar i ränta. Så om du kan låna för en ränta om fem procent men har en portfölj som har en tillväxt om tio procent per år så har du alltså fem procent tillgodo i din portfölj. Detta är hur brilliant som helst men det finns en del utmaningar som du måste komma över och det finns också en hel del risker som kan leda till stora svårigheter för dig om du inte är beredd på dem.

Låna pengar till värdepapper

Först och främst behöver du ha en inkomst för att kunna låna pengar till din portfölj. Du måste nämligen klara att faktiskt betala räntor och amorteringar på dina lån, det räcker inte med att du har en aktieportfölj som ökar snabbare i värde än räntan på lånet. Ett positivt kassaflöde är därför nödvändigt. För det andra – eftersom du använder de lånade pengarna till att investera – måste värdet på din portfölj fortsätta att öka snabbare eller minst lika med nivån på den ränta du lånar till.

Klarar du av detta har du etablerat en situation där du genom lån kan öka värdet på dina besparingar snabbare än vad du skulle kunna göra med enbart dina egna pengar. Du måste dock vara en mycket aktiv investerare som snabbt kan kliva ur tagna positioner om marknaden helt plötsligt skulle sjunka i värde.

Låna pengar redan i dag för att snabbare öka värdet på dina besparingar.